.

Omhoog (up)

Geschiedenis van de Coton de Tulear


Nog steeds graag buiten...

Als land van oorsprong van de Coton de Tulear wordt het eiland Madagascar beschouwd en dan nog specifieker de havenstad Tulear. Hoe het ras precies is ontstaan zal wel altijd in nevelen gehuld blijven, maar men neemt over het algemeen aan dat er op handelsschepen in de 16e eeuw kleine Bichon-achtige hondjes meevoeren. Ze waren deels voor de rattenjacht maar ook om de zeelieden gedurende de lange reis te amuseren. 
Soms liepen dergelijke schepen vast voor de kust van Madagascar. Hondjes probeerden al zwemmend of drijvend op hun dichte vachten het land te bereiken. 
Langzaam aan hebben deze kleine Bichon-type hondjes zich met de inlandse honden gemengd tot een geheel
nieuw ras. Ze leefden in het wild en moesten voor hun eigen voedsel zorgen.  

Cotons zijn dan ook moedige, energieke, opgewekte speelse hondjes. Ze zijn gezond en sterk.

 

Op Madagascar begonnen de kleine, voornamelijk witte langharige hondjes de eilandbewoners ook op te vallen en men probeerde ze te vangen. 

Ook heden ten dage is de vacht van de Coton zijn meest opvallende kenmerk: Lang katoenbloesemachtig van textuur, voornamelijk wit, hoewel beige of wat grijze haren met name op de oren maar ook wel op het lijf zijn toegestaan. Dit zolang het beeld van een witte hond niet verstoord wordt.

 


Napoleon toont hoe de Coton er uit kan zien...
 
ôNaraya: een plaatje van een Coton, vindt u niet?
Toen de hondjes uiteindelijk werden gevangen mochten ze alleen gehouden worden aan het hof. De Coton de Tulear kreeg de titel Koninklijke hond van Madagascar. 
Buiten zijn vaderland had Frankrijk de eerste Cotons in het bezit, vanwege de kolonisatie van Madagascar. 
In 1971 werden ze door de F.C.I. als ras erkend en ingedeeld in de rasgroep van de gezelschapshonden, net als de overige Bichon rassen.

Tot zover de beknopte geschiedenis van de Coton de Tulear. Hierna zal ik mijn honden aan u voorstellen.